Meny Stäng

Meningsfull slump

Jag tror på meningsfull slump! Under flera år när jag skrev min uppslagsbok om formgivare ägnade jag långa stunder åt att tyda vad den svenska stilen består av och särskilt ”Swedish modern” från 1930-talet. I höstas hittade vi en soffa på auktion. Jag blev förtjust, vi handlade, lämnade den till tapetserare. Han upptäckte när han tog bort det gamla tyget att det stod NK på den. Min vana trogen slog jag upp i en bok och hittade en bild på soffan. Mycket riktigt – Elias Svedberg hade formgivit soffan för Parisutställningen 1937. Den här soffan stod centralt i den svenska paviljongen. Astrid Sampe hade gjort en stor rund ryamatta som den stod på och hela möbelmanget och interiören gjorde succé i Paris – och begreppet ”Swedish modern” var fött. Och här sitter jag och njuter i den rundade soffan (och ser Sverige slå Paraguay) och bokstavligen upplever vad Swedish modern står för!

Mitt nya projekt handlar om IKEAs formgivning. När jag gick igenom gamla kataloger upptäckte jag att skrivbordet jag satt vid – kom från IKEA – det fanns med i katalogen 1963 och är formgivet av Arne Wahl Iversen. Då kände jag att jag var på rätt spår!

4 kommentarer

 1. Anonym

  hur kommer det sig att du tänker skriva en speciell bok om IKEA design och inte har tagit med IKEAS formgivning som en del av ”De formade 1900-talet”?

 2. evaatlebjarnestam

  Jag har med IKEA och en del formgivare från IKEA i min bok och det var när jag skrev den, som jag kom in på IKEA och deras sortiment och produkter. Nu har jag kommit ytterligare en bit på väg och gjort rätt många intervjuer mm.

 3. evaatlebjarnestam

  Jag tog med första generationens formgivare på IKEA Gillis Lundgren, Bengt Ruda, Karin Mobring,Tomas Jelinek m fl samt ganska många av de som varit verksamma senare, även många som frilansat.
  Syftet med IKEA-boken är att sätta in IKEA i sitt sammanhang – i tiden både samhälleligt och stilhistoriskt. Dessutom blir det en nostalgitripp.
  Idag känner jag mig frustrerad för jag har fått veta att IKEA håller själva på med en bok och att en tredje är på gång… Men det kanske inte är så konstigt. Jag har i stället tyckt att det varit konstigt att ingen skrivit om IKEA ur det perspektivet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *