Meny Stäng

Taste of Texas – reseintryck II – antikt

Mellan Houston och Austin i Texas ordnas två gånger om året en antikmarknad. Huge är rätta ordet. Den utspelar sig i ett halvt dussin orter, Round top, Warrenton, Carmine m.fl. Vi hade hört om denna för många år sedan genom Jeff som driver Lone Ranger Antiques i Florida. Han bor i Sverige på somrarna och handlar antikviteter, som han fraktar till USA och som han gör om och målar. Vi valde tidpunkten för vår resa till Houston efter den här antikmarknaden. Jeff hade visat bilder med stora fält fyllda med allmogemöbler från när och fjärran.

Att leta efter Jeff var väl att leta efter en nål i en höstack? Vi var tidigt ute och hittade en parkering i Arbor, där vi visste att han skulle hålla till. Ett av de stora tälten vi spanade in var draperat i en stor svensk flagga. Och vem står där om inte Jeff?!

Jeff är ”Swedish Mora Clock specialist” och förser klockorna med nya urverk så att de fungerar. För övrigt var tältet fullt av gråmålade ”gustavianska” möbler. En del äkta vara, men det mesta var lite omgjort för att passa de amerikanska kunderna.

Bland alla grå möbler stod drickaflaskor och i sängen låg populära trasmattor. Över huvud taget var innehållet i tälten på de olika antikmarknaderna inte så gammalt. Det var spännande att se allt som en spegel av en nybyggarkultur med rötter i hela världen. På en stor areal och i många småorter var tälten uppställda. Vi kunde ha stannat hela veckan … men vi for vidare mot Austin.

Bild/er © Eva Atle Bjarnestam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *