Meny Stäng

Varför firar vi Mors dag?

Mors Dag firar vi sista söndagen i maj. I Sverige har vi firat Mors Dag sedan 1919 på initiativ av Cecilia Bååth-Holmberg, efter amerikanskt mönster. Vi firar Mors dag lite senare i maj förmodligen för att våren då säkert har nått oss. Dagen har också varit en av våra främsta gravsmyckningsdagar. När man började fira Mors Dag här i Sverige tryckte man Mors Dagskort med vackra bilder, glitter och verser till Mor.

I USA lanserade man Mors Dag 1908 av en amerikansk lärarinna, Anna Jarvis. Hon ville fira minnet av sin mor, Anna Reese Jarvis. Hon lyckades och Mors dag firades för första gången i USA den 10 maj 1908. Redan 1911 firade varje stat i USA Mors dag och samma år började man även fira dagen i Mexiko, Kanada, Kina, Japan, Sydamerika och Afrika. 1914 blev Mors dag, andra söndagen i maj, en officiell helgdag i USA.

Varför firar vi mors dag? Om vi går tillbaka i tiden till de gamla grekerna, så firade man i antikens Grekland modersgudinnan Rhea med en vårfest. Även romarna firade modersgudinnan Kybele (motsvarigheten till Rhea) med en vårfest. Man kan kanske även se katolska kyrkans Mariakult, som en fortsättning på antikens moderskult.

I Storbritannien har det funnits en gammal sed från början av 1600-talet att fira ”Mothering Sunday”, då barn som tjänade utanför hemmet skulle få möjlighet att hälsa på sina föräldrar. De fick en fridag sista dagen i fastan för att fara hem. Man firade dagen med en speciellt bakad kaka. Ibland serverade man en särskild välling och i norra England och Skottland gjorde man en speciell sorts pannkakor.