Varför firar vi Halloween? Som alltid har det med religion och med årstiderna att göra.
Halloween = All hallows even = Alla helgons afton
Halloween betyder All hallows even alltså Alla helgons afton och är i engelskspråkiga länder namnet på allhelgonaafton 31 oktober. Halloweens ursprung går tillbaka till den gamla förkristna keltiska nyårsfesten Samhain, som man firade 31 oktober. Man firade att sommaren var slut och vintern började. Under Samhain trodde man att de döda återvände till jorden. Man tände eldar för att vägleda dem. Men också för att skrämma bort häxor och andra väsen, som man trodde var särskilt aktiva den här natten.
Samhain markerade övergången till vintern och det var också en religiös fest med ceremonier ledda av de keltiska prästerna, druiderna. Man spådde också om vad som skulle hända under kommande år. När kristendomen kom och den katolska kyrkan växte sig stark försökte man kristna helgen och minska de keltiska traditionerna. Man lyckades inte utplåna det hedniska firandet och Halloween fortlevde med en blandning av hedniskt och kristet.
För att lysa upp mörkret bar man ljusförsedda rovor utskurna till ansikten, som de kallade ”Jack o´lanterns”. Enligt sägnen föreställde de den irrande själen efter smeden Jack. Han hade varit för ond för att komma in i himlen. Och han blev heller inte insläppt i helvetet, eftersom han hade överlistat Djävulen. För att lysa upp sin osaliga vandring på jorden hällde han glödande kol i rovorna.
Halloween i USA
Traditionen att fira Halloween kom till USA med irländska invandrare, både protestanter som katoliker, på 1840-talet. I USA blev festen en populär barntradition med maskerat tiggeri ”trick or treat”, då barnen kunde skämta med de vuxna. Barnen klär ut sig till spöken, prinsessor, benrangel m.m. och går runt och tigger godis. Om de inget får hotar de med straff, t ex tomatkastning på dörrar och fönster. Det hör också till att man dekorerar sina hus och trädgårdar med utskurna, ljusförsedda pumpor, kålrotens efterträdare i USA. Även vuxna klär ut sig. I New York ordnar man t. ex. en Halloweenparad.
Alla själars dag den 2 november
År 731 införde den katolska kyrkan alla helgons dag (All Saints day), den 1 november. Det var en fest för de helgon som inte hade egna dagar i almanackan. Den skulle ersätta den keltiska högtiden Samhain, men man lyckades inte utrota det folkliga firandet. På 1000-talet gjorde kyrkan ett försök att utrota Samhain. Man införde alla själars dag (All Souls day) den 2 november. Den dagen skulle de levande be för de dödas själar.
Vid medeltidens slut var All hallows Eve en etablerad del i den romersk-katolska kyrkans almanacka. Efter reformationen kom de folkliga traditionerna kring Halloween att leva vidare på Irland, i Skottland, Wales, delar av England. Där fortsatte man att tända eldar och leka lekar och att klä ut sig och göra ”trick or treat”.
Halloween i Sverige 31 oktober
I slutet av 1990-talet kom Halloween-firandet till i Sverige. Här dominerar skräcktemat. Inom handeln har man kommit överens om att koncentrera marknadsföring och försäljning till samma datum varje år, nämligen 31 oktober. I USA infaller alltid Halloween den 31 oktober.
Det är framför allt barn och ungdomar som anammat Halloweenfirnadet i Sverige. Förskolorna ordnar maskerader och det förekommer också tiggeri – ”bus eller godis” – jämför det engelska ”trick or treat”. Man klär ut sig till benrangel, häxor och spöken som olika varianter på temat döden. Färgerna svart och orange är populära. Halloween har blivit ytterligare en tradition i Sverige med både religiösa och världsliga inslag. Så är det med julen då det kristna budskapet om Jesus samsas med jultomten. På påsken samsas budskapet om uppståndelsen med påskkäringar. Men påskkäringarna har blivit mer ovanliga och en del tror att Halloweenfirandet har kommit i stället.