Varför firar vi Fars dag, som infaller andra söndagen i november? Jo, precis som Mors dag har den här dagen kommit till efter amerikanskt mönster. Mrs John Bruce Dodd ville 1910 hedra sin far, som var änkeman och som ensam hade uppfostrat sju barn. Seden kom till Sverige 1931 och i slutet på 1940-talet bildade man en nordisk kommitté av köpmän för att sprida farsdagsfirandet. Men man har inte lyckats riktigt, för vi har inte firat Fars dag lika mycket som Mors dag. Under senare år att antalet ensamma pappor ökat och det kan i sin tur kanske förklara att firandet har ökat, liksom föräljningen av farsdagskort.
I början av 1960-talet samlade Nordiska museet in uppgifter om firandet av Mors dag och Fars dag. Det visade sig att många äldre till en början hade varit negativa till firandet. Man tyckte att det var ”onödigt fjäsk”. Men firandet spreds via tidningar och genom skolorna. Och inte minst genom handeln. I skolorna fick barnen göra gratulationskort med flaggor och blommor. Både Mors dag och Fars dag påminner om födelsedagsfirande.
Den i särklass mest vanliga farsdagspresenten har varit slipsen. Varannan pappa fick förr en ny slips på fars dag. Frågan är hur det är idag?