Varför firar vi Vårfrudagen eller Våffeldagen 25 mars? Jo – därför att vi firar Jungfru Marie bebådelsedag eller Vårfrudagen.
Fram till 1953 var det en “röd” helgdag i Sverige. I och med att helgdagen blev avskaffad, flyttade man det kyrkliga firandet av Marie bebådelsedag till söndagen mellan den 22 och 28 mars.
När påsken infaller tidigt är det regel att man firar Jungfru Marie bebådelsedag söndagen före palmsöndagen. Det folkliga firandet av vårfrudagen ligger dock kvar den 25 mars.
Dagen infaller nio månader före jul till minne av hur Maria fick veta att hon skulle föda Jesus. Och dagen har firats sedan 600-talet. (Bebådelse = kungörelse).
Våffeldagen var ursprungligen en missuppfattning av namnet vårfrudagen och det är därför vi äter våfflor den här dagen.
Vårfrudagen var den första av vårens högtider. Dagen markerar därför slutet på vintern och början på våren. I vissa delar av landet skulle timmerkörning och annat vara avslutat och söderut kunde man också börja med bruket.
Dagen har också blivit förknippad med tranans ankomst. “Tranan bar ljus i säng”, dvs man kunde gå till sängs utan att man behövde tända ljus innan. Förr i tiden kunde man också se ungdomar “springa trana”, en lek som gick ut på att slänga in “tranbrev” till varandra.